ФЕРМЕРСКИ ПАЗАРИ

Фермерските пазари в страната

Среща с ръцете, от чиито труд са дошли доматите, пащърнака, ябълките – всички продукти на трапезата ти. Ръцете, които са направили сиренето, грижили са се за пчелите и са донесли меда за подслаждане на чая. Такива срещи са вълнуващи и е чудесно, че повече хора могат да им се радват. Фермерските пазари в България набират популярност, а ролята им за културата на вкусното, здравословно хранене и устойчиво потребление става все по-ефективна. Първият фермерски пазар в новата ни история отвори през 2013г. в Пловдив. Сега вече са толкова много, че ни е трудно да ги изброим.
 

Ако и ти си сред онези амбициозни хора, които искат да създадат нов пазар, предстои ти едно вълнуващо предизвикателство. Ще бъдеш двигател на нова жизнена сила в една общност и ще поставиш началото на силно взаимодействие между хората в нея. Всичко това – в името на по-пряк достъп до добра храна. Лесният достъп до качествени продукти, предлагани директно от производители е процес с голям потенциал за развитие. Краткият наръчник, подготвен от експертите на LocalFood.bg представя първите седем стъпки за стартиране на фермерски пазар.

Планирай

Както при всеки бизнес, така и тук трябва да обмислиш добър бизнес план, с който да започнеш инициативата. Реши какъв вид пазар ще организираш: градски, квартален, в някой бизнес център, само за био производители, само за храни, за храни и за други занаятчийски произведения и т.н. Това е твоята мисия –  не би стигнал далеч, ако ясно не я очертаеш. Посъветвай се с приятели с бизнес опит, които могат да помогнат в изготвянето на план, извеждащ те до успеха. ​

Привличай

Навярно няма да си единственият участник в пазара, а е възможно и изобщо да не участваш в него. Затова подбери си 5 – 10 участника, които да бъдат ядрото на твоята инициатива. Провери в Мрежата Local Food за подходящи партньори в района

Разнообразявай

Не слагай всички дини под една мишница, което означава да не работиш само с производители на една категория продукти. Купувачите търсят разнообразието, затова им осигури плодове и зеленчуци, млечни продукти, мед, хляб, десерти, вино и каквото още може. Съобрази разнообразието от продукция с крайните цели на твоята мисия – производителите да попадат в избраната територия и да пасват на изискванията на целевите потребители.

Локацията

Или я намираш, или твоят пазар е обречен. Мястото на фермерския пазар трябва да е популярно, лесно достъпно и откриваемо за всички възрасти потребители и посетители. Също така трябва да има: електрозахранване за витрините и касовите апарати, достатъчно място за паркиране, пространство за социални контакти и в идеалния случай, място за съпътстващи културни мероприятия или работилници.

Създай правила

Като за начало ще трябва да се запознаеш с наредбата за осигуряване на обществения ред в твоята община, защото всеки град си има своите специфични правила за организиране на обществени събития. На тази база обмисли какви производители можеш да включваш в пазара, къде и кога може да се случва той, какви разходи би имал, какво би било работното му време.

Следвай закона

Имаш своите правила за пазара, но трябва да следваш и националното законодателство. Данъци, лицензи, процедури, здравето и хигиената на гражданите са всички големи нормативи, с които трябва да се съобразяваш и в случай на нужда, да се консултираш със съответната регионална структура.

Отвори се за малко помощ

Не си мисли, че можеш да се справиш сам, затова не пропускай възможностите за финансова подкрепа и не отказвай съдействие от други организации, граждани и бизнеси.

Автори:
Гергана Кабаиванова и Весела Николаева
​София

Примерна административна документация за фермерски пазари

Резюме на изискванията:
– Събиране на базова информация за участниците
– Пример на Фермерски пазар „Храна и занаяти“ – Пловдив
– Технологична система за контрол на хигиената на храните за фермерските пазари и събития в страната

Свали наръчника за печат

Автори:
Гергана Кабаиванова