Всяка събота на Женски пазар в София празнуваме храната и традициите, които обединяват общностите и подкрепяме малките фермери, занаятчии и ресторантчета, които ги възобновяват.
“Пендара” е изцяло нов модел на фермерски пазар, който подкрепя стартиращи малки фермери и занаятчии, но също така се фокусира върху националното ни гастрономическо наследство, представяйки храни чрез кулинарни щандове, демонстрации и дегустации на шеф готвачи, ресторанти и заведения.
Пазарът приема нови участници в следните продуктови категории:
- Плодове и зеленчуци;
- Бобови и зърнени храни: фасул, леща, грах, нахут, ръж, овес и др.;
- Ядки и тахани;
- Млечни продукти;
- Месо и месни продукти;
- Риба и морски деликатеси;
- Храни, приготвени на място, в т.ч. веганска и вегетарианска кухня, етно кухня, street food;
- Бира и вино;
- Натурална козметика.
ОБЩИ УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ – пълен текст, общовалиден за всички участници в пазара.
Кой може да участва?
Във Фермерски пазар Пендара могат да участват:
- Регистрирани земеделски производители – физически и юридически лица.
- Занаятчии, преработватели на храни, винопроизводители и пивовари с продукти, регистрирани в БАБХ.
- Заведения, готвачи и кулинари, предлагащи авторска българска кухня.
- Производители на сапуни и козметика, регистрирани като юридически лица и производства.
- Творци и занаятчии на традиционни и еко изделия от нехранително естество, но с артистична, културна или историческа стойност.
Изисквания
- Изисква се задължителна регистрация на щанда на пазара в ОДБХ – София, за което нашия екип ще ви съдейства.
- От всеки участник се изисква да представи дигитално копие на разрешителните документи за продажба на всяка една стока, представена на щанда му.
- Всеки участник носи своята отговорност като самостоятелен търговски обект, ползващ една обща пазарна площ с другите участници, в т.ч. отговорност за предлаганата продукция, както и за отчетността пред съответните контролиращи институции.
- Участниците имат право да извършват продажби и презентация единствено на своя продукция.
- Допуска се само продукция, произведена по екологичен, натурален и здравословен начин. Храни, в чийто състав са включени синтетични съставки
и ГМО не се допускат. Храните с претенция за “био”/”органик” задължително трябва да бъдат доказани с биологичен сертификат, издаден от
оторизиран орган. - Всеки участник е длъжен да се съобразява с целите и мисията на инициативата „Фермерски пазар Пендара” – да подкрепя, допринася и
развива местното многообразие от традиционни и етно храни, занаяти и култура за устойчиво развитие. - Всеки участник е длъжен да поддържа изрядна хигиена на щанда си и да спазва изискванията на Наръчника за самоконтрол на Пазара
Одобрение на кандидатите
До участие във Фермерски пазар Пендара се допускат само кандидатите, отговарящи на изискванията.
Какво осигурява организатора?
- Терена и условията за успешно провеждане на Пазара, в т.ч. охраняем склад, електрозахранване и водоснабдяване.
- Сгъваема маса с размер 152 х 75 см.
- Съпътстващо кулинарно и/или културно събитие поне веднъж месечно.
- Реклама и популяризиране на пазара
Какво си осигурява участника сам?
- Всеки участник трябва да осигури сам и за своя сметка оборудването, което е необходимо за неговия щанд, вкл. уредите за осигуряване на безопасност на храните (хладилна витрина, топла витрина и т.н.).
- Оборудването може да остане на склад през седмицата.
Шатри не са необходими, тъй като пазарният терен е покрит.
Контакти:
Facebook | email: office@localfood.com | тел.: 0888 402 997