Всяка събота на Женски пазар в София празнуваме храната и традициите, които обединяват общностите и подкрепяме малките фермери, занаятчии и ресторантчета, които ги възобновяват.

“Пендара” е изцяло нов модел на фермерски пазар, който подкрепя стартиращи малки фермери и занаятчии, но също така се фокусира върху националното ни гастрономическо наследство, представяйки храни чрез кулинарни щандове, демонстрации и дегустации на шеф готвачи, ресторанти и заведения.

Освен, че столичани и гости на София ще могат да си купят българско производство плодове и зеленчуци, както и вкусни занаятчийски храни, ще им подарим едно истинско и различно преживяване.
Събитието е съвместна инициатива на Пазари Възраждане ЕАД и Фондация LocalFood.bg, в партньорство с “Тиймбилдинг с кауза”, Шеф Росен Чакъров и Българска Хотелиерска и Ресторантьорска Асоциация.

ПРИЕМ НА НОВИ УЧАСТНИЦИ

Пазарът приема нови участници в следните продуктови категории:

  • Плодове и зеленчуци;
  • Бобови и зърнени храни: фасул, леща, грах, нахут, ръж, овес и др.;
  • Ядки и тахани;
  • Млечни продукти;
  • Месо и месни продукти;
  • Риба и морски деликатеси;
  • Храни, приготвени на място, в т.ч. веганска и вегетарианска кухня, етно кухня, street food;
  • Бира и вино;
  • Натурална козметика.

ОБЩИ УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ – пълен текст, общовалиден за всички участници в пазара.


Кой може да участва?

Във Фермерски пазар Пендара могат да участват:

  • Регистрирани земеделски производители – физически и юридически лица.
  • Занаятчии, преработватели на храни, винопроизводители и пивовари с продукти, регистрирани в БАБХ.
  • Заведения, готвачи и кулинари, предлагащи авторска българска кухня.
  • Производители на сапуни и козметика, регистрирани като юридически лица и производства.
  • Творци и занаятчии на традиционни и еко изделия от нехранително естество, но с артистична, културна или историческа стойност.

Изисквания

  1. Изисква се задължителна регистрация на щанда на пазара в ОДБХ – София, за което нашия екип ще ви съдейства.
  2. От всеки участник се изисква да представи дигитално копие на разрешителните документи за продажба на всяка една стока, представена на щанда му.
  3. Всеки участник носи своята отговорност като самостоятелен търговски обект, ползващ една обща пазарна площ с другите участници, в т.ч. отговорност за предлаганата продукция, както и за отчетността пред съответните контролиращи институции.
  4. Участниците имат право да извършват продажби и презентация единствено на своя продукция.
  5. Допуска се само продукция, произведена по екологичен, натурален и здравословен начин. Храни, в чийто състав са включени синтетични съставки
    и ГМО не се допускат. Храните с претенция за “био”/”органик” задължително трябва да бъдат доказани с биологичен сертификат, издаден от
    оторизиран орган.
  6. Всеки участник е длъжен да се съобразява с целите и мисията на инициативата „Фермерски пазар Пендара” – да подкрепя, допринася и
    развива местното многообразие от традиционни и етно храни, занаяти и култура за устойчиво развитие.
  7. Всеки участник е длъжен да поддържа изрядна хигиена на щанда си и да спазва изискванията на Наръчника за самоконтрол на Пазара

Одобрение на кандидатите
До участие във Фермерски пазар Пендара се допускат само кандидатите, отговарящи на изискванията.

Какво осигурява организатора?

  1. Терена и условията за успешно провеждане на Пазара, в т.ч. охраняем склад, електрозахранване и водоснабдяване.
  2. Сгъваема маса с размер 152 х 75 см.
  3. Съпътстващо кулинарно и/или културно събитие поне веднъж месечно.
  4. Реклама и популяризиране на пазара

Какво си осигурява участника сам?

  1. Всеки участник трябва да осигури сам и за своя сметка оборудването, което е необходимо за неговия щанд, вкл. уредите за осигуряване на безопасност на храните (хладилна витрина, топла витрина и т.н.).
  2. Оборудването може да остане на склад през седмицата.

Шатри не са необходими, тъй като пазарният терен е покрит.

 


Контакти: 

Facebook | email: office@localfood.com | тел.: 0888 402 997