Система за самоконтрол на малко сладкарско ателие

В Клуб Пендара вече можете да намирате пакети с документация за регистрация на различни малки предприятия за производство на храни. Те са базирани на реални казуси, върху които са работили експертите в нашия екип.

Представяме ви един от случаите на стартиращ малък бизнес, който наскоро беше регистриран от нашия колега инж. Валери Савов.

Млад предприемач отвори малко сладкарско ателие, в което приготвя торти и пасти по домашни рецепти. Той позиционира ателието си в малък обект в квартал на София, където заедно със съпругата си приготвят сладкарски изделия, а брат му се грижи за маркетинга и продажбите. За реализацията на продукцията си ще разчитат основно на разнос до кафенета, сладкарници и хранителни магазини, частни поръчки за семейни тържества и участие във фермерски пазари.

Обектът му е с обща площ 40 кв.м, находящ се в монолитна сграда. Разполага със следните помещения: предверие; производствено помещение; склад; коридор; санитарен възел; един вход/изход, предназначен за зареждане със суровини и изнасяне на отпадъците в различно технологично време.

Технологичното оборудване, с което разполага в обекта се състои от: 
– Хладилни витрини с температура от 0 до 4оС – 2 бр; 
– Вертикален фризер – 1 бр.; 
– Малък миксер – 1 бр.; 
– Конвектомат – 1 бр.; 
– Електрически котлони – 2 бр.; 
– Мивки в производстводствено помещение – 2 бр.; 
– Мивка в склад – 1 бр.; 
– Мивка в сервизно помещение – 1 бр.; 
– Стелажи; 
– Везна – 1 бр.; 
– Работни плотове – 2 бр.

В производството ще бъдат ангажирани четирима служители.

Документацията, която беше изготвена за регистрацията на това малко сладкарско ателие можете да откриете в Клуб Пендара
Добри хигиенни и производствени практики 
Увод HACCP план за торти и пасти 
Титулна страница ППМ | Програма за микробиологичен мониторинг на работни повърхности, оборудване и готов продукт 
Титулна страница “Алергени” | Програма „Алергени“ 
Технологична документация 
Процедура за формиране на партиден номер на сладкарски изделия 
Регистър на технологичната документация

Leave a Comment