Висок интерес към безплатното обучение за малки производители на храни във В. Търново

Обучение за малки производители на храни във Велико Търново

 
С висок интерес и заявки за нови производства на храни премина обучителният семинар на фондация „ЛокалФууд.Бг“, който се проведе на 7 юли във Велико Търново. Инициативата за стартиращи компании от хранително-вкусовия сектор е част от поредицата безплатни обучения на фондацията, които имат за цел да подкрепят начинаещите предприемачи. На семинара във Велико Търново участваха производители от областта, както и такива от Габровско, Русенско и Шуменско. Голяма част от тях отглеждат зеленчуци и плодове, някои се занимават с производство на ядки, зърнени култури и пчелен мед, както и преработка на сурови продукти. Някои са „семейни“ производители – засега имат продукция само за лични нужди и за приятели, с планове да я увеличават и да продават.

Програмата на обучението включва основната информация, необходима за започване на собствен бизнес – документи за регистрация, условия за легализиране производството на храни, юридически консултации, правила при етикетирането, маркетинг и пласиране на готовата продукция, достъп до финансиране, връзки с медиите и комуникации. Еднодневните семинари са напълно безплатни и със свободен достъп. Досега „ЛокалФууд.Бг“ е организирала обучения във Варна, Бургас и Велико Търново, предстоят в Пловдив, София и Видин. Във всеки град се включва и представител на областната Дирекция по безопасност на храните, който също помага с практически съвети за изискванията при обектите за производство и продажба на храна и напитки.

Следващата поредица срещи в различните региони на България ще бъде през 2017 г. Обученията и безплатните услуги в рамките на проекта „ЛокалФууд.Бг“ се финансират и подкрепят от Фондация „Америка за България“. В рамките на проекта – поне до края на следващата година, голяма част от услугите по консултации ще са напълно безплатни за малките производители.

В тях влизат:

  • Консултации за необходимите документи за регистрация на обект
  • Юридически услуги
  • Изисквания при етикетирането и европейски регулации в сектора
  • Възможностите за финансиране на бизнеса
  • Маркетинг и достъп до крайния клиент
  • Връзки с обществеността и медиите

Крайната цел на „ЛокалФууд.Бг“ е създаването на мрежа от малки производители и крайни точки за продажба на храни и напитки в цялата страна. Сред основните предизвикателства, споделени от участниците във Велико Търново, са регистрацията на обектите им, достъпът до финансиране и достигането до крайния клиент. За улеснение на производителите предстои подготвянето на наръчник за регистрация с всички необходими документи, който ще бъде съставен с помощта на експертите от Българската агенция по безопасност на храните и качен на сайта на Фондацията Localfood.bg.

За достъпа до финансиране при малките и стартиращи компании по-подходящи са небанковите институции, различните форми за колективно набиране на капитал, както и европейските фондове. Кредитирането от банките може да стане на по-късен етап, тъй като там се изисква поне година – две история на кредитополучателя. Липсата на фермерски пазари и малкото места за директна продажба продължават да са проблем за много производители. Макар и бавно, това се променя, но все още има много работа, докато се стигне до възможността всеки клиент да има достъп до вкусна храна директно от производителя.

Leave a Comment